Десетки почетоха Съединението пред мавзолея на княз Александър I Батенберг

На церемонията присъстваха и представители на институции, депутати и граждани

06.09.2021 | 14:04 Редактор: Здравко Черкезов

Отбелязваме 136 години от Съединението на Княжесто България и Озточна Румелия. Кулминацията на честванията е в Пловдив. Привозавайки за обединение дори и на прязника политиците не загърбиха рязличията си и продължиха  със словестните престрелки. 
  
Преди 136 години българите казват на света, че не искат да има граница между тях. Така на 6-ти септември Източна Румелия се обединява с Княжество България въпреки решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. По традиция честванията в града под тепетата започнаха с тържествен молебен отслужен от пловдивския митрополит Николай!

За да не бъде забравяна знаковата фигура на  генерал-губернатора Гаврил Кръстевич в Пловдив беше открит и негов паметник.

"България дължи много на този човек защото в паметно утро на 6 септември 1885 този виж  и казва яз съм за съвдинението", каза директорът на Историческия музей д-р Стефан Шивачев. 

А както веста за съединението се предавала от уста на уста през 1885 година така и днес родители предават на своите деца уроците по родолюбие.

За да оживее историята и да докосне сърцето така както през 1885 година важната роля отново е поверена на комитет “Родолюбие”

"Във възстановката участват близо 100 човека. Най-малкият участник е тримесечно бебе", посочи Сава Куфаров от комитет "Родолюбие".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК