Българите все още се колебаят да си поставят ваксина срещу Ковид-19

Около 20% процента от населението е имунизирано срещу коронавирус

04.09.2021 | 14:57 Редактор: Юлия Христова

И този уикенд работят мобилни пунктове за ваксинация в няколко града на страната. В София продължава кампанията пред верига хипермаркети: Ваучер срещу ваксина. Ваучерите са за храна на стойност 20 лева и могат да се използват за пазаруване, но също така могат да бъдат дарени за децата на учителите и лекарите, които са починали от Ковид-19. България обаче остава страната с най-нисък процент на ваксинация в ЕС. Малко над 17% са ваксинираните българи.

Българите все още се колебаят да си поставят ваксина срещу ковид-19. 10 месеца след започването на ваксинационната кампания, страната ни продължава да е на опашката в Европа по брой поставени ваксини. Едва около 20% процента от населението е имунизирано срещу коронавирус, според Европейската здравна агенция. 

Според имунолога проф. Андрей Чорбанов ваксинационната кампания у нас е компрометирана. А фактът, че ваксинирани се разболяват от коронавирус също обезверява хората, но това си има обяснение. 

"Стандартно истинската ваксина, за да отговаря на понятието ваксина защитава на 100% или никога не е 100 разбира се, но по генетични причини едни хора се разболяват от ново, защото не могат да реагират на ваксината, но по генетични причини", каза той.

Затова е нужно да се направи ананлиз на хората, които се разболяват след поставяне на ваксина срещу Ковид -19, смята проф. Чорбанов. Така, като са направили в Израел.

Проф. Чорбанов съветва хората, които са изкарали тежко вируса, да изчакат с имунизацията.

"Ако е скоро прекарването, има силен имунен отговор. Когато прекарването на заболяването е тежко. Организмът реагира много пъти много сериозно и изгражда мн сериозна защита. Тогава допълнителната ваксинация може да доведе до нежелани ракции", обясни той.

Според други специалисти обаче няма време за чакане и хората трябва да се доверят на ваксините. Проф. Борис Богов смята, че България е светнала в червено, защото хората не се ваксинират.

България и Румъния са двете държави в ЕС с най-ниски темпове на ваксинация. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
2 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 2 години
Браво ! Гордея се със сънародниците ми Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
ферми за норки
преди 2 години
Не желанието за ваксиниране се дължи на "рекламната кампания" на "експертите" на ГЕРБ и бившия министър, лобистките договори, които сключиха и абсолютно грешните приоритетни групи по които започнаха ваксинирането. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Нежеланието няма нищо общо с нашата кампания. Просто българите имат навика да се интересуват и от чужди медии и други държави, слушат изказвания и не се лъжат толкова лесно. Сигнализирай за неуместен коментар