До края на деня президентът казва мотивите за ветото на Изборния кодекс

Не одобрявам промени "на парче" и "на тъмно" в Конституцията, отсече Плевнелиев

28.02.2014 | 14:12 Редактор: Ралица Пейчева
До края на деня президентът казва мотивите за ветото на Изборния кодекс

До края на деня президентът Росен Плевнелиев ще обяви мотивите си за наложеното вето на текстове от Изборния кодекс. Той съобщи, че вчера Правният съвет в президентството е приключил своята работа по закона и мотивите са готови.

Преди два дни държавният глава наложи вето върху новия Изборен кодекс. Мотивите на Плевнелиев са, че въпреки безспорно положителните стъпки документът не постига устойчива регламентация, която да отразява обществените очаквания и декларирания от управляващите ангажимент в тази посока.

От уважение към правовата държава и институциите не одобрявам изменение "на парче" и "на тъмно", "сега и веднага" в основния ни закон, каза още президентът, който заедно с вицепрезидента Маргарита Попова присъства на кръгла маса по проблемите на конституционната жалба в София.

Държавният глава заяви, че ще отстоява, че всяка промяна в основния ни закон изисква широк дебат за намиране на съгласие между отговорните институции, висококвалифицирани експерти и гражданите.

"Много политици в България използват Конституцията като удобно извинение, много политици изразяват готовност "сега и веднага" да инициират промяна в основния закон", отбеляза президентът. По думите му гласовете за нова Конституция и за радикални промени, които стават все по-силни напоследък, трябва да са подчинени на идеята за приемственост на националния ни конституционализъм и на европейското настояще и бъдеще на българската демокрация.

Въпреки че е критикувана от мнозина, Конституцията се доказа като здрав фундамент на нашата демокрация, каза Плевнелиев и допълни, че във времена на политически кризи тя неведнъж е гарантирала не просто разделението на властите и принципите на правовата държава, но и правата и свободите на българските граждани.

Вицепрезидентът Маргарита Попова смята, че имаме нужда от доразвиване на нашия конституционен модел и затова по думите й "преди да мислим, защото е модно или партийно-политически изгодно да рушим", е добре да дадем своя принос, за да бъде уплътнен и доразвит конституционният ни модел. Според вицепрезидента призиви за "промени в Конституцията пряко или по заобиколен начин", или за "нова Конституция , без да се казва кои от основните й принципи ни пречат, кои трябва да отменим и какви нови да измислим", са само мода и начин за печелене на временни партийно-политически дивиденти.

Уредбата на конституционната жалба, както и на всеки правен инструмент, трябва да бъде добре прецизиран, за да може реално да изпълни функциите си, каза още Плевнелиев.

"Убеден съм, че настоящата кръгла маса е ценна и важна възможност, за да проверим дали основните механизми за правата на гражданите са достатъчни и да помогне за формирането на изводи и препоръки, какви разпоредби ще отговарят на обществените изисквания за справедливост и ефективност на институциите",  смята президентът.

Според Плевнелиев, ако специалистите в областта на правата на човека се обединят около необходимостта за въвеждане на конституционната жалба, ще имаме широк публичен дебат и обществено съгласие в подкрепа на този конституционен институт преди да бъде въведен.

"Европейският модел на конституционен контрол допуска гражданите да се обърнат към конституционната юрисдикция, за да защитят нарушения в публично-правни актове. Противниците на идеята за конституционната жалба смятат, че все още не са реализирани пълноценно възможностите, които Конституцията предоставя”, каза още той.

Вицепрезидентът Маргарита Попова посочи, че индивидуалната жалба е ефикасен начин на уплътняване на правото на защита, което е регламентирано в конституцията. Тя отбеляза също нуждата от реформа на КС и на конституционното ни правораздаване и допълни, че въвеждането на индивидуалната конституционна жалба ще бъде част от продължаване на тази реформа.