САЩ: България нарушава правата на човека в различни области

Правата на малцинствата и ситуацията на съдебната система са нестабилни, сочи доклад

28.02.2014 | 12:09 Редактор: Елена Кирилова
Снимка: архив Ройтерс

България нарушава правата на човека в най-различни области, сочи годишният доклад на Държавния департамент на САЩ.

Документът разкрива, че правата на малцинствата и ситуацията в съдебната система са нестабилни. В него се посочва още, че медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск все още е проблем. От своя страна корупцията продължава да спъва работоспособността на правителството и преди всичко подкопава общественото доверие и това на бизнеса към правителствените институции.

Американските наблюдатели са направили оценка на парламентарните избори през май и са посочили, че те отговарят на основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране. Въпреки това в доклада се посочва, че е имало редица сигнали за купуване на гласове и липса на прозрачност.

Текстът гласи, че се поддържа ефективен контрол от страна на властите над силите за сигурност. Последните обаче са извършили нарушения срещу правата на човека. Американските анализатори визират прекомерната употреба на сила, произволните арести, тормозът и сплашването, но не пропускат и незаконното подслушване.

От Държавния департамент на САЩ коментират също пренаселеността на затворите и центровете за задържане, както и суровите условия в тях.

Забелязват се дълги забавяния в работата на съдебната система, религиозна дискриминация, лоши условия в бежанските центрове, насилие и дискриминация срещу жени, насилие срещу деца, засилващ се антисемитизъм, трафик за хора и дискриминация срещу хора с увреждания, срещу хора с различна сексуална ориентация, срещу ромското и турското етническо малцинство, се посочва в доклада.

Подробни данни от доклада вижте във видеото!