Янев: От родителите и учителите зависи дали децата ще учат пълноценно

25% от децата в предучилищна и училищна възраст не се включват активно в учебния процес

02.09.2021 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева
Янев: От родителите и учителите зависи дали децата ще учат пълноценно

"Подготовката е учебната година да започне присъствено, ангажимент на учителите и на родители е именно към този тип поведение за ангажиране на децата и осъществяване на пълноценен учебен процес". Това заяви служебният премиер Стефан Янев на среща на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Янев съобщи, че според анализ от Министерството на образованието близо 25% от децата в предучилищна и училищна възраст не се включват активно в учебния процес. По думите на премиера те не са достатъчно ангажирани както в социалното общуване, така и по отношение на учебния материал. 

По думите на вицепремиера Гълъб Донев в условията на четвъртата ковид вълна, преди началото на учебната година, има доста неясноти и безпокойства около началото ѝ. 

Той посочи, че немалка част от децата остават "офлайн" от училищния живот и това е причина за днешната среща. Механизмът цели децата от рискови групи и региони да бъдат задържани в училище, напомни Донев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК