Протестиращите от "Автомагистрали - Черно море": Не сме получавали заплати от месеци

Близо 2 часа движението в т. нар. триъгълник на властта в центъра на София остана блокирано

01.09.2021 | 17:56 Редактор: Юлия Христова

Нов протест на работниците от „Автомагистрали - Черно море“. Те се събраха пред президентството и Министерския съвет заради неизплатените им над 36 млн. лв. за ремонта на магистрала „Тракия“, в участъка между Чирпан и Стара Загора. Протестиращите блокираха движението в района и в двете посоки в продължение на близо 2 часа. 

Близо 2 часа движението в т. нар. Триъгълник на властта в центъра на София остана блокирано. 

Протестиращите разпънаха националното знаме между сградите на президентстово и на Министерския съвет и поискаха отговор кога ще получат неизплатените задължения към дружеството в размер на близо 37 млн. лева за ремонта на АМ "Тракия" в участъка между Чирпан и Стара Загора.

"Парите са необходими за изплащане на възнаграждения на работещите в дружеството, които не са получавали заплати от месеци", каза Розалина Маркова. 

Протестиреащите бяха непреклонни - остават под прозорците на властта, докато не получат лична среща с министъра на регионалното развитие  и благоустройството. Те опитаха да входират деларация в МС и президенстството, с която настояват държавата да изплати дълговете към компанията. И от двете институции обаче ги отпратиха. Опитите на протестращите не спряха и опитаха да се свържат с с кабинета на премиера по телефона.

В крайна сметка министър Виолета Комитова дойде на протеста, за да разговаря лично с недоволните. Тя обясни,че служебното правителство е заварило един "продънен бюджет" и е трудно да се открят средтсва, но се търсят варианти. Недоволните работници пък поставиха свои условия.

"Ние, когато отидем да работим на определен обект, имаме график и, ако не го спазим този график, биваме глобявани. По 40 хил. лв. всеки ден, обаче когато държавата не си изптълни своите ангажименти, г-жа Комитова каза, че политизираме. Не, ние не политизираме", посочиха протестиращите.

В "Автомагистрали Черно море" работят около 800 души. От дружеството предупредиха, че финансовото състояние на дружеството се е влошило и са възможни и съкращения. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК