Консенсус: Повечето депутати искат да гласуваме за президент на 14 ноември

"Всичко зависи от актуализацията на бюджета", коментира зам.-председателят на НС Росица Кирова

01.09.2021 | 17:37 Редактор: Жаклина Иванова

Още на старта на работния си ден депутатите се заеха с важната задача да решат кога ще бъдат президентските избори. Първият им опит обаче се оказа неуспешен.

"Имаме колебания относно датата. Всичко зависи от актуализацията на бюджета. В рамките на деня ще се съберем отново да решим датата окончателно", коментира зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

В края на пленарния ден стана ясно, че за държавен глава ще гласуваме на 14 ноември.

"Повечето парламентарни групи са обединени около датата 14 ноември, така че може би – ние вече сме подготвили решението, и то ще бъде внесено днес за насрочване на президентските избори на 14 ноември", уточни председателят на Народното събрание Ива Митева.

Партиите обаче останаха на различни мнения кога е най-подходящата дата за избори.

Колебанията им идват и от вероятността те да са 2 в 1 с третия парламентарен вот за тази година – възможност, която зависи от това кога президентът ще насрочи изборите за Народно събрание.  

"За нас това е по-добрият, по-логичният вариант. Първо - ще спести едни огромни държавни пари , и второ - предполага една по-висока избирателна активност", каза Филип Станев от ИТН.

"Нашата позиция е да бъдат на 7 ноември, защото е възможно най-ранната дата. Със сигурност трябва да бъдат 2 в 1. Хората няма да отидат да гласуват накрая от толкова избори", посочи Тома Биков от ГЕРБ.

"Нашето предложение е не за 14 ноември, а за 7 ноември, за да бъдем сигурни, че няма да има конституционен проблем. Може би за избирателите е по-добре да бъдат 2 в 1, защото три поредни седмици да се ходи на избори не е най-удобно за българските избиратели, но в крайна сметка - каквото реши президентът", заяви Георги Свиленски от БСП.

"Ние нямаме някакво предпочитание към едната или другата дата. Всяка от тези комбинации – в една и съща неделя, президентските първо, после парламентарни или първо парламентарни и после президентски  - създават много големи затруднения за нас. Предполагам, че и за другите партии, така че комфортна комбинация няма", коментира председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Нашият аргумент по-скоро към дата 14 ноември е от гледна точка на изразеното безпокойство и на Сиела, и на ЦИК за организацията на втория тур на президентските избори, особено в чужбина", изтъкна Халил Летифов от ДПС.

"Според мен няма значение. Важното е изборите да са честни, да бъдат само с машини", подчерта председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

Датата за президентския вот ще бъде заложена като първа точка в дневния ред на депутатите в четвъртък.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК