Камиони блокираха "Дунав мост" при Русе заради Ковид мерките

От 29 август Румъния въведе нови изисквания за влизане на българи в страната

01.09.2021 | 13:31 Редактор: Искра Ангелова

Камиони блокираха движението на "Дунав мост" при Русе в знак на протест. Превозвачите са недоволни от въведените нови изисквания, свързани с преминаването на границата с Румъния.

От 29 август северната ни съседка въведе нови изисквания за влизане на българи в страната. Пътници, които не са ваксинирани, не са преболедували Ковид-19 и не разполагат с документ за отрицателен резултат от PCR тест, ще подлежат на 14-дневна карантина. 

"Искат им PCR, на някои от тях налагат глоби, съответно дават рушвети, на други не им искат и се създава тотален хаос, който изцяло е във вреда на дейността. И рефлектира не само върху превозвачите и шофьорите, но и върху цели индустрии, които имат нужда да изнесат стоките си и това става невъзможно, защото сме блокирани тук", каза превозвачът Мариета Иванова.

Денислав Цонев е шофьор на тежкотоварен автомобил. Разказва, че пътува от Русе до Букурещ и обратно. Чакането на граничните пунктове е над 15 часа за един курс.

"Голям проблем, 90 лв. е PCR-ът, искат тест 72 ч. минимум направен преди да влезете в Румъния. Вчера са искали на колегата, той е нямал и са го пуснали и са му казали до 24 часа да напусне Румъния, иначе 1 700 евро е глобата", допълни шофьорът Денислав Цонев.

Превозвачите настояват държавата да се намеси и да се осигури свободно преминаване на шофьорите. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК