Нинова: Не срещаме разбиране, държим мандата заради актуализацията на бюджета

"Усилията ни засега не биват оценявани адекватно от колегите", заяви лидерът на БСП

01.09.2021 | 11:26 Редактор: Искра Ангелова
Нинова: Не срещаме разбиране, държим мандата заради актуализацията на бюджета

След като президентът Радев връчи на коалиция "БСП за България" третия мандат за съставяне на правителство - полагаме усилие да направим трайно мнозинство в парламента и редовен кабинет с две цели: да има работещ парламент и това правителство да посрещне кризите, които връхлитат България. И втората цел - това мнозинство и евентуално редовно правителство да започне най-накрая истинската промяна на досегашния модел на управление, за което се обявявахме ние от коалиция "БСП за България" и трите т.нар. партии на протеста. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание.

"От фактите, които виждате в последните дни, усилията ни засега не биват оценявани адекватно от колегите, които поканихме на разговори, въпреки нашата диалогичност, търпение, призив за разум и отговорност пред държавата и народа. Особено сложен става този разговор след вчерашната позиция на "Демократична България" изобщо да не дойдат на разговори и отказ да заявят открито мнението си - подкрепяме, не подкрепяме", допълни тя.

"Разбира се, ние днес ще изчакаме срещата с парламентарната група на "Има такъв народ". Ще чуем и тяхното мнение, но докато текат тези разговори - ние разбираме отговорността, която носим в този момент върху себе си за състоянието на държавата и за това, което ще се случи следващите месеци. Ето защо сме загрижени за актуализацията на бюджета за 2021 г. Досега не сме отваряли дума за бюджета за 2021 г., но това е също така отговорно действие, което се очаква от Народното събрание. Всички разбираме, че актуализацията на бюджета е изключителна необходима и важна, за да можем да преизчислим пенсиите,  да осигурим средства за лекари и медицински екипи на прага на Ковид-кризата. Пари за лекарства, средства за опазване на границите, бюджет за обезщетение на бизнеса и на онези работници, които ще останат в кризата без работа или ще бъдат затворени. Призовавам ви да проявим тази отговорност", подчерта Нинова.

"Но в същото време ние сме разумни хора и си даваме сметка, че не можем да държим този мандат без край. След като не срещаме разбиране от т.нар. партии на протеста сме готови да го задържим в кратък срок единствено и само, за да направим тази актуализация на бюджета, да не оставяме държавата в тези кризи и хаос и хората без средства да посрещнат зимата", категорична бе тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК