Янев: Граничните патрули са увеличени с 600 души, оградата е компрометирана

Премиерът свиква Съвета за сигурност към МС

27.08.2021 | 12:12 Редактор: Здравко Черкезов

ВМС с участие на почти всички министерства, службите за сигурност, агенции, НПО е създадена координационна група със задача непрекъснато следене на обстановката, оценяване на външни и вътрешни фактори, като анализът е ежедневен. Това коментира служебният премиер Стефан Янев заради засиления мигрантски поток, след като талибаните взеха властта в Афганистан.

От началото на годината има известно увеличение на натиска по границата, включително преди драматичната ситуация в Афганистан.

"Към момента под ръководството на "Гранична полиция" личният състав, който патрулира, е увеличен с около 600 души. Направена е и координация с МО, като тя опира до нуждата от увеличаване на патрулите с подпомагане от въоръжените сили", каза Янев.

Според него първостепенно значение е границата с Турция, където са основните пътища за преминаване на мигрантите, но и границата с Гърция не е за подценяване. И с двете държави има координация.

Янев призна, че на места оградата на границата е компрометирана. Според него е нужно и тя да бъде отговорност на МВР.

"В момента областните управители имат отношение по поддържането на оградата на границата, а "Гранична полиция" охранява, но по отношение на поддържането на съоръжението е нужно централизация, така че ще търсим подкрепа от парламента в това отношение", каза премиерът, цитиран от dnes.bg.

Янев съобщи, че планира в близките дни да има и заседание на Съвета за сигурност към МС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години