Проф. Танев: В един-два университета правят наука, останалите са "училища"

"Това раздвоение някой ден трябва да престане", смята бившият министър на образованието 

27.08.2021 | 10:16 Редактор: Здравко Черкезов
Проф. Танев: В един-два университета правят наука, останалите са

Имаме 50 университета в България, но повечето от тях са в буквалния смисъл на думата "училища". В училищата не е мястото, където се прави наука, там само се преподава и това е убеждението, което съществува у нас, смята бившият министър на образованието проф. Тодор Танев, който говори пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта местата с истинска наука, с потенциал от техника, персонал и научни знания в страната значително намаляват на брой, а в същото време науката няма граници и е трудно да се прави в отделен университет.

"В България се смята, че науката се прави в един-два университета и в БАН, а в останалите само преподават. Това раздвоение някой ден трябва да престане", категоричен е той.

В този смисъл предложенията за съвместно издаване на дипломи от университети, така че да се подпомогне създаването на мултидисциплинарни специалисти, са "крачка в правилна посока, която тушира една от грешките, които са били направени в България с толкова много университети". 

Проф. Танев припомня, че повечето университети в България са специализирани главно в едно или малко на брой направления, което налага да се попълват техните възможности, "защото животът е по-широк от тези специалности".

"Няма как да не се направи междинна стъпка в посока развитието на други университети да имат официално призната научна част и финансирането да идва от самата държава", смята експертът. 

"Картата ще стимулира процесите за наука като помогне на висшите учебни заведения, които нямат особени научни постижения", добави проф. Танев.

Гледайте целия разговор в BloombergTV.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Бивш ст.н.с.
преди 2 години
Тази стъпка самият университет -ВУЗ или ВУ трябва да си я направи. Той трябва да разполага с преподаватели с възможност - умствен капацитет и материална база за провеждане на научни изследвания.Навремето почти към всяко Стопанско обединение имаше развойно-внедрителски институт, който движеше нещата в посока изследователска и внедрителска дейност. През 1991-97 г. ги разтурихте. Сега започвайте от кота 0 и не очаквайте, че т.нар. Университети ще ви решат нещата. Сигнализирай за неуместен коментар