Затварят ТЕЦ "Бобов дол" заради установени нарушения?

От централата са категорични, че всички нередности са отстранени

26.08.2021 | 13:52 Редактор: Тодор Петров

ТЕЦ "Бобов дол" може да бъде затворен в края на месеца. Това предвижда предписание от РИОСВ - София, връчено заради установени нарушения, които са довели до замърсяване на околната среда. 

Предписанието от РИОСВ е постъпило в ТЕЦ "Бобов дол" на 29 юли. 

"Със срок до 30 август ние да отстраним пропуските, които имаше на неорганизирани емисии от димоходите на Първи и Втори блок", поясни изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" Любомир Спасов.

Ако пропуските не бъдат отстранени, следва затваряне на два от три блока в централата. 

"Третият е винаги резервен. При положение, че се спрат два от блоковете, третият не може да работи без резерв, практически означава пълно спиране на централата", предупреди Спасов.

От централата са категорични, че всички дейности от предписанието вече са изпълнени, но засега няма проверка от екоинспекцията, което поставя ТЕЦ-а в ситуация на неизвестност. 

"Отстранихме всичките пропуски по коминното тяло, по газоходите, предписанието се изпълни преждевременно. Поканихме ги, дойдоха на място. Независимо от този факт се продължава да се настоява за затварянето на ТЕЦ "Бобов дол", коментира Елка Зарева, която е главен еколог на ТЕЦ-а.

В централата служителите са притеснени, защото ако се стигне до затваряне, те остават без работа и препитание. От ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" предупредиха, че ако централата бъде затворена, може да се стигне до рязко повишаване на цената на електроенергията.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 2 години
Заглавието трябва да акцентира на факта, защо не ги отварят въпросните блокове, щом нередностите са отстранени от ТЕЦ Бобов дол и това е установено от РИОСВ. Сигнализирай за неуместен коментар