Спрягат Ива Митева и Корнелия Нинова за премиерския пост чрез третия мандат

"Ще отидем на консултации, ако ни поканят", заяви Даниел Митов от ГЕРБ

24.08.2021 | 19:25 Редактор: Жаклина Иванова

Въпреки краткото време до връчването на третия мандат, партиите все още нямат категоричен отговор за това как ще действат тогава. Въпреки че съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов заяви, че Ива Митева от ИТН има качества да оглави правителство, в партията все още не са коментирали официално това.

"Работил съм с г-жа Митева преди да е председател на парламента. Вярвам, че тя има какво да даде на българските институции. Но все пак не бих коментирал хипотезата за премиерски пост", уточни той.

В "Има такъв народ" също не са обсъждали вариант Ива Митева за премиер, ако се стигне дотам.

На "Позитано" 20 вариантът "премиер Корнелия Нинова" ще трябва да бъде разгледан от колективния им орган, ако президентът реши, че третият мандат отново трябва за отиде при БСП, както след неуспешния опит за кабинет след изборите на 4 април.

"Много е рано да се говори за конкретни имена. Нека да изчакаме до петък и да видим кой ще бъде мандатоносителят. Съобразно партиите, които биха застанали зад едно такова мнозинство, ще се набележи профилът на евентуалния премиер", коментира Атанас Зафиров от БСП.

От ГЕРБ са категорични:

"Ще отидем на консултации, ако ни поканят. Въпросът е какъв ще бъде резултатът от тях. До момента нямаме никакви причини да променяме позицията си относно третия мандат", заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

Най-късно третият мандат ще трябва да бъде връчен този петък.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК