fallback

Радев даде срок на партиите до 27 август и втвърди тона: Чакам много ясен сигнал

Трябва да се мисли най-вече за интересите на хората, защото това е смисълът на политиката, каза държавният глава

22.08.2021 | 18:35 Автор: Десислава Атанасова

Президентът даде срок на партиите да постигнат консенсус до 27 август. Тогава е крайната дата за връчване на третия мандат за съставяне на кабинет. Румен Радев не посочи на коя политическа сила ще даде последния проучвателен мандат, но втвърди тона. 

Президентът даде време на партиите да отворят нови врати една към друга, но не посочи на кого ще даде ключа.   

"Аз мога да забавя и ще го направя, ако е нужно това време до петък. Всички опции са възможни, но аз чакам много ясен сигнал и заявка към гражданите, че те са в състояние и ще сформират устойчиво управленско мнозинство", заяви Румен Радев.

Радев заяви, че очаква диалог, а избирателите – отговорност. 

"Времето за декларации изтече. Хората очакват да бъде поета отговорност от партиите. Когато се правят тези тънки партийни сметки да се мисли най-вече за интересите на хората, защото това е смисълът на политиката", посочи още той.

Вратата на Министерския съвет обаче няма да бъде отключена от "Има такъв народ". 

"Ключът в момента е в останалите 175 народни представители. ИТН положи всички усилия. Към настоящия момент-  нека да видим останалите 5 ПГ в НС дали могат да направят правителство", каза Андрей Михайлов от "Има такъв народ". 

Според "Демократична България" шансовете за това са нищожни.

"Отдавам го на това, че последните седмици градим стени между групите, които се очакваше да комуникират и да си взаимодействат в 46-тото НС. А оттук нататък разграждането на тези стени ще бъде дълъг и мъчителен процес, който няма как да се състои в рамките на 2 седмици", коментира Владислав Панев от "Демократична България". 

Без първите в парламента не е възможно правителство и според "Изправи се.БГ! Ние идваме!"

"Ще си говорим с ИТН. Няма как иначе.  Без тях нещата ще изглеждат много неприятно. Аз не знам за какви врати говорят, в смисъл на експертно ниво ние си говорим чудесно, защото там на 100% съвпадаме, но на политическо ниво – няма ги никакви", смята Николай Хаджигенов от Изправи се.БГ! Ние идваме!".

А макар никой да не търси подкрепата на ГЕРБ, бившите управляващи смятат, че без нея няма как да има редовен кабинет.

"Ние подадохме ръка, винаги сме били конструктивни и готови за разговор. Няма как да стъпим в тази кал в момента, в която не се спазват никакви правила. Липсата на последователност и неспазването на правилата на демокрацията ни доведоха до тук", подчерта Даниел Митов от ГЕРБ-СДС. 

Дали и с кого биха водили разговори БСП и ДПС все още не е ясно. 

Повече вижте в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от България
fallback