Ключът от третия мандат е в Радев, ще отключи ли вратата към редовно правителство?

Малко останаха оптимистите за редовен кабинет в рамките на 46-ото НС

22.08.2021 | 13:36 Редактор: Елеонора Танева

 

От партията на Слави Трифонов остават в опозиция и открехнаха вратата на останалите партии към последния опит за съставяне на кабинет. 

"Ключът в момента е в останалите 175 народни представители. ИТН положи всички усилия. Към настоящия момент нека да видим останалите 5 ПГ в НС дали могат да направят правителство", заяви Андрей Михайлов от "Има такъв народ".

Според "Демократична България" обаче шансовете за редовно правителство вече са нищожни, а страната върви към трети парламентарни избори.

"Отдавам го на това, че последните седмици градим стени между групите, които се очакваше да комуникират и да си взаимодействат в 46-тото НС.  А оттук нататък разграждането на тези стени ще бъде така според мен-  дълъг и мъчителен процес, който няма как да се състои в рамките на 2 седмици", посочи Владислав Панев – "Демократична България".

Ако третият мандат отиде в ръцете на БСП, от "Демократична България" ще се отзоват за разговори с левицата, но няма да ги подкрепят за редовен кабинет. 

На друго мнение са от "Изправи се, БГ! Ние идваме!"., които ще търсят разговори с всички партии, освен ГЕРБ. 

"БСП като мандатоносител няма да ги подкрепи никой, освен ако те не предоставят мандат на протестните формации за употреба. Това е ясно, но това не означава, че не трябва да се говори с БСП.  Ще си говорим с ИТН. Няма как иначе.  Без тях нещата ще изглеждат много неприятно, така че ще говорим с тях.  Аз не знам за какви врати говорят, в смисъл на експертно ниво ние си говорим чудесно, защото там на 100% съвпадаме, но на политическо ниво – няма ги никакви",  категоричен е Николай Хаджигенов от "Изправи се, БГ! Ние идваме!".

А макар никой да не търси подкрепата на ГЕРБ, бившите управляващи смятат, че без нея няма как да има редовен кабинет.

"Ние подадохме ръка, винаги сме били конструктивни и готови за разговор. Няма как да стъпим в тази кал в момента, в която не се спазват никакви правила. Липсата на последователност и неспазването на правилата на демокрацията ни доведоха до тук", смята Даниел Митов – ГЕРБ/СДС. 

Дали и с кого ще преговарят за кабинет БСП и ДПС – запазват мълчание.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова

 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК