Кантарджиев за новата Ковид заповед: Имат план, а измислят други мерки

Според специалисти изискването на сертификат от клиенти в заведения е незаконно

20.08.2021 | 17:58 Редактор: Здравко Черкезов

Новата заповед на здравния министър предизвика полемика. Чуха се и гласове, че мерките са дискриминационни. Наложи се министър д-р Стойчо Кацаров да разяснява, че мерките не са ограничителни, а стимулиращи.

"Ние сме неравнопоставени. За 100% ваксинирана клиентела е смешно да се говори при положение, че има 20% ваксинация и повечето от половината е над 65 години. Каква е тази клиентела, с която трябва да работим ние точно?! Ние сме принудени с 30,50% капацитет да плащаме 100% разходи", заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

Новите Ковид мерки не са ограничителни, а стимулиращи. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

"Със заповедта, която дадох вчера, дадох възможност да работят на 100% тези, които и досега работят на 50% и ако желаят, могат да продължат да работят на 50%, защото това не се променя", посочи здравният министър.

"Първо, мерките трябва да са навременни. Второ, когато имаш план, трябва да се спазва планът, а не да се измислят други мерки - мерки, които да изненадват обществото", смята бившият шеф на  НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. 

Новите Ковид мерки предизвикаха напрежение и в пленарна зала.

"Указанията в наредбата на здравния министър противоречи на основни права: правото на труд и на свободен достъп до обществени обекти", каза депутатът от ИТН доц. Андрей Чорбанов.

Според специалисти, в заповедта няма дискриминация и неравнопоставеност, защото дава алтернатива, но изискването на сертификат от клиенти в заведения е незаконно. Недопустимо е и изискването към служителите за ваксинация срещу Ковид-19. 

"В сертификата освен вашите лични данни се съдържа и чувствителна информация, съгласно с Регламента за защита на личните данни (GDPR) не всеки може да обработва такава информация", обясни адв. д-р Мария Петрова.

Икономическите и социалните мерки не вървят ръка за ръка със здравните мерки, казват от ресторантьорския бранша. Според тях перспектива няма - затова са готови на протест другата седмица на национално ниво.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК