ГЕРБ върна мандата на президента, Радев: Благодаря за улеснението (ОБНОВЕНА)

"Няма правилен изход, в капан сме", смята Томислав Дончев

20.08.2021 | 09:47 Редактор: Десислава Атанасова

Папката на президента остана в ръцете на Даниел Митов по-малко от две минути. След това от ГЕРБ спазиха обещанието си и върнаха мандата неизпълнен.

"Както заяви нашата парламентарна група още от самото начало, за съжаление ние не виждаме възможност вторият мандат да бъде реализиран и ще трябва, още на момента, в изпълнение на конституционните процедури, да ви предоставя становище, че предлагаме вторият мандат да се смята за нереализиран",  заяви пред президента Румен Радев кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

"Благодаря за улеснението", каза от своя страна държаният глава.

Час по-рано ГЕРБ представиха най-краткия си проектокабинет в историята – с кандидат за премиер Даниел Митов, трима вицепремиери и 17 министри.  Сред тях и нови предложения като Христо Гаджев начело на отбраната и на туризма – Деница Николова. 

Списъкът представят, за да бъдат съпоставени лицата с тези, посочени от "Има такъв народ" в рамките на първия връчен мандат.

"Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност. Стана ясно, че единствено и само ГЕРБ осъзнава, че е важно е все пак да има управление на тази държава, защото в момента се чувства отлив от липса на управляващи, а наплив за опозиция", отбеляза Десислава Атанасова.

В опозиция остават и ГЕРБ, заявиха те минути след връщането на мандата, тъй като не очакват да бъдат поканени за разговори след връчването на третия мандат. 

"Политическият диалог няма алтернатива. Трябва вече да започнем да си говорим и трябва да стане ясно, че без ГЕРБ-СДС и без разговори с нас – в крайна сметка не може да се върви напред", смята Даниел Митов.

А според Томислав Дончев има три възможни варианта. 

"И трите са лоши: първият е да бъде съставено правителство с третия мандат – това е добре, България да има титулярно правителство. То обаче ще бъде слабо, не е базирано на ясна отговорност и без парламентарна подкрепа. Избори 2 в 1 е лош вариант. Парламентарни и президентски избори в рамките на няколко седмици също не е добър вариант. В капан сме", заяви той.

Изход от капана няма, подчертаха още от партията на Борисов. Те самите обаче няма да залагат клопки при евентуално гласуване на третия проектокабинет и ще присъстват в пленарната зала. 

Повече вижте в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК