АТВ-та вилнеят по плажовете, унищожават дюните в защитени местности

От МВР Бургас призоваха да се изпращат сигнали за превозни средства върху плажната ивица

19.08.2021 | 20:08 Редактор: Жаклина Иванова

АТВ-та унищожават дюните в защитените местности Аркутино и Алепу. За това алармират природозащитници. От МВР Бургас призоваха да се изпращат сигнали за превозни средства върху плажната ивица. Нарушителите ще се глобяват с от 2000 до 5000 лв. От екоинспекцията в Бургас заявиха, че до тях не е постъпвал сигнал за нарушаване на целостта на дюните.

Следите от гуми са само на метри от указателната табела, която предупреждава, че това е защитена зона. За да стигнат до плажа, АТВ-тата минават през  дюните. Алепу е обявена за защитена територия през 1984 година.

Теодора Пройнова вижда следите от гумите на "Шофьорския плаж" в понеделник сутринта.

"Вероятно става дума за някакви нощни гонки с АТВ-та, което е нова форма на забавление. След публикуването на снимките ми в социалните мрежи имаше отзвук на хора, които плажуват на Шкорпиловци и на Камчийски пясъци", сподели тя.

Пясъчните дюни на Алепу са на площ от 120 дка и са дом на изключително редки растения.

"Някои от тях са вече в "Червената книга"! Абсолютно незаконно и нелепо е карането а АТВ-та по такъв тип места", добави Теодора Пройнова.

"Не е редно - това са площи, които по никакъв начин не трябва да се унищожават, макар че има вече места, които са унищожени. Те трябва да си останат безлюдни", сподели туристът Милена.

От екоинспекцията в Бургас заявиха, че трудно се установяват извършителите, ако не са задържани на място или нямат снимки на превозните средства на плажа.

"Съгласно Закона за защитените територии, за физически лица, които извършват дейности в зони в нарушение на режимите, се налага глоба от 500 до 5000 лв.", коментира експертът в РИОСВ - Бургас Елена Паспалева.

"От началото на сезона до момента за стъпване на МПС върху пясъчна зона са направени над 10 акта. Голям процент от хората, които слизат с МПС върху плажната ивица, го правят, за да демонстрират една независимост от страна на закона, да покажат, че са свободни", посочи говорителят на МВР Бургас Цветелина Рандева.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК