Десетки жалби от чешки туристи за прах и шум на централния плаж в Царево

От областната управа са поискали - общината в Царево да предложи алтернативни маршрути за тежката техника

17.08.2021 | 17:55 Редактор: Десислава Атанасова

Недоволство на туристи в Царево заради прах и шум от строителство в разгара на сезона. Този път обаче строителството е законно. Извършва се брегоукрепване и изграждане на буна на централния плаж в града по проект на регионалното министерство. Десетки са жалбите от чешки туристи получени в Бургаската регионална туристическа камара.

Бетоновозите и камионите тръгват край централния плаж още от рано сутринта.

"Замърсяват морето, от 5 - 6 дни морският бряг е мръсен, днес прекратиха дейност, може би разбраха, че вие идвате", коментира спасителят Иво Костов.

В съседните хотели почиват предимно чешки туристи. 

"Жалбите са най-вече за шум и прах, който се вдига от камионите. Гостите се притесняват от големите камиони, които минават. Има оплаквания, че ако изпуснат случайно спирачките…", разказа Емилиан Атанасов, управител на хотел в Царево.

"В края на юли и първите 15 дни на август се водят преговорите за сезон 2022 година, представете си какви условия ще постави чуждата фирма - при всички случаи, или намаляване на цена, или задържане на същата, както е било през 2021 г." , посочи председателят на Бургаска туристическа камара  Иван Иванов.

Проектът за брегоукрепването и изграждането на буна е на държавата. Спирането на строителството по морето, през летния сезон, изключва големите инфраструктурни проекти.

"Вариантът да се спре, е да дойде заповед от МРРБ . Пуска се една заповед и се спира, обаче есента, когато стане лошо морето може да отнеме тази част, която е направена до момента", отбеляза техническият ръководител на обекта Запрян Славов.

Кметът на Царево отказа коментар пред камера, но припомни, че още през 2014 година местните организираха подписка с искане да се изгради буна, за да се разшири плажа. 

"Ако има хубав плаж, голям плаж, да  е спокойно и за децата, и за всички, ще идваме всяка година. Ние от хотелите и водата сме доволни", сподели туристът Краси Арнаудов.

От областната управа са поискали - общината в Царево да предложи алтернативни маршрути за тежката техника. 

Повече вижте в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК