На фона на напрежението в Афганистан: България е на прага на нова бежанска вълна

Страната ни се използва за транзитна зона

16.08.2021 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

На фона на ескалирането на напрежението в Афганистан, страната ни е на прага на нова бежанска вълна. Проверка на омбудсмана Диана Ковачева показа, че зоните за непридружени деца - бежанци в лагера във Военна рампа са препълнени. Ще издържат ли центровете на засиления поток от мигранти?

На 11 август екипът на омбудсмана прави проверка на бежанския център във "Военна рампа" в зоната, където се настаняват само непридружени деца-бежанци. При капацитет от 100 деца, в зоната е имало настанени 141 и 75 деца във физкултурен салон.

"Това, което експертите са констатирали, че техническите материали са добри, но все пак е пренаселено, във физкултурния салон, в който децата са били настанени, те са разполагали само с 2 бани и 2 тоалетни. Били са настанени на много малка квадратура", сподели Диана Ковачева.

"Временно, за първи път се прави, ги настанихме във физкултурния салон, и в петък, когато се освободиха места, се настаниха всички, когато се освободиха места в сигурната зона и допълнително от нас устроените помещения", коментира директорът на РПЦ София Пламен Пенов.

България се използва за транзитна зона. Най-прекият път за бежанците от Афганистан за Европа минава през страната ни. Средно едно непридружено дете бежанец се задържа около 15 дни у нас. В момента в центровете в София има 600 бежанци, които са главно от Афганистан и Сирия.

"2/3 от бежанците са непълнолетни, непридружени. Млади мъже до 18 години, необразовани, с ниска култура", допълни Пенов.

От ВМРО се притесняват,че по границите ни с Гърция и Турция ще се увеличи мигрантският поток в следствие на случващото се в Афганистан. На границата с Гърция нямаме защитни съоръжение, за разлика от границата ни с Турция, където има изградена стена, напомня евродепутатът Ангел Джамбазки.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК