fallback

Въпреки мутациите: Имунизацията остава най-сигурната защита срещу Ковид-19

България изчаква Европейската агенция по лекарствата да одобри поставянето на трета доза от ваксините за коронавирус

16.08.2021 | 14:02 Автор: Жаклина Иванова

България изчаква Европейската агенция по лекарствата да одобри поставянето на трета доза от ваксините за коронавирус. Очакванията са това да стане до месец, обяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Все още не може да се прогнозира дали четвъртата вълна на коронавируса ще бъде по-тежка от предишните.

"Сравнено с миналата година към този момент има по-малко хоспитализации и е възможно вълната да не е толкова тежка, но това е спекулативно", посочи проф. Христова.

Според нея ваксините запазват висока ефективност срещу новия вариант на Ковид-19.  

"Ваксините за Ковид-19 са последният писък на модата. Това е най-пречистеното, най-доброто, което може да се предложи. Поставянето на трета доза ваксина вероятно ще е необходимо, като то увеличава близо 50 пъти неутрализиращите антитела", обясни проф. Христова.

"Няма в момента легално право това да се направи. Първо трябва да бъде одобрено от Европейската агенция по лекарствата, за да започне прилагането и у нас. Надявам се това да стане до месец", уточни още директорът на НЦЗПБ.

Имунологът от БАН проф. Сорен Хайрабедян обясни, че Ковид-19 е вирус, който много бързо мутира и при него стерилизиращ имунитет не може да се постигне.

"Идеята на ваксинирането се сви от това да не се заразим – до това да не го караме тежко, което е и концепцията при противогрипните ваксини от години наред", категоричен е специалистът.

Относно доклад на САЩ, в който се посочва, че Делта вариантът е еднакво заразен за ваксинираните и неваксинираните, имунологът добави и това, че Делта мутацията е особено опасна за младите хора.

"Проблемът в САЩ ще стане световен. Болниците са пълни с млади хора под 30 години, неваксинирани", заяви проф. Сорен Хайрабедян.

Експертът обясни още, че Делта вариантът е коварен, тъй като протича като хрема и обикновена настинка. Той е категоричен, че в определени сектори все пак е необходимо да се въведе задължителна ваксинация.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback