На Голяма Богородица: Засилени мерки за сигурност в Рилския манастир

Той се напълни с миряни от рано сутринта

15.08.2021 | 14:32 Редактор: Юлия Христова

На Голяма Богородица със засилени мерки за сигурност в Рилската света обител. Служителите на реда следят, както за спазване на правилата за движение в района, така и за спазване на забраната за палене на барбекюта.

На Голяма Богородица Рилският манастир се напълни с миряни от рано сутринта. Сред тях и семейство Маринови.

По традиция на днешния ден към Рилската света обител се стичат стотици вярващи. Освен манастира хората посещават и поляните в близост, където си правят барбекю. Този път обаче това е забранено. 

"За да бъде празникът хубав, а и делниците не само празниците, да се предпазим от някои неприятни изненади като най-вече пожарите в последно време, които виждаме на колко места страдат наши сънародници, а и зад граница съседните страни, масови пожари", каза игуменът на Рилския манастир Дядо Евлогий.

Паленето на огън на открито в района е забранено със заповед на Природен парк Рилски манастир. Спазва ли се тя днес следят жандармеристи. 

"Жандармерията е насочена по местата  за отдих като следят за спазването на заповедта на природния парк, да не се палят огньове във връзка с засилената пожароопасност", обясни инспектор Данаил Ингилизов от РУ Рила.  

Полиция следи и за трафика към манастира. Пътят още е в ремонта, а паркоместата не достигат, затова униформените ги насочват. 

Засилените мерки за сигурност ще продължат през целия ден.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК