Кацаров предава на Спецпрокуратурата материали с нарушения при строежа на Детската болница

Той предложи и стара Правителствена болница да стане национална педиатрия

12.08.2021 | 18:02 Редактор: Юлия Христова

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров предава на Спецпрокуратурата материали с нарушения при строежа на Националната детска болница. Това стана ясно от изслушването му в Народното събрание, а според него за нарушенията са знаели бившият премиер Бойко Борисов, както и ексминистрите на здравеопазването.

Поредица от законови нарушения са установени при строежа на Детската болница, отчете здравният министър пред депутатите.  

"Ние сме изпратили всички материали по делото на Специализираната прокуратура за проверка на всички длъжностни лица, ангажирани по казуса, както и министрите на здравеопазването и на Бойко Борисов, и членовете на съвета на двете дружества", каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Последва реакция от бившия здравен министър от ГЕРБ Кирил Ананиев.

"Толкова неверни неща се казаха, министърът на здравеопазването е един перфектен манипулатор. Беше споменато, че материалите са намират в прокуратурата, чудесно - това е органът, който трябва да се произнесе. Само че, искам да кажа, че ние сме спазили цялата процедура", посочи Ананиев.

Здравният министър предложи и стара идея от 2018 година - Правителствена болница да стане национална педиатрия. 

А на изслушване в парламента дойде и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев във връзка с казуса с отварянето на мегаболницата „Сърце и мозък" в софийското село Казичене. Планът е да бъдат разкрити 500 легла, 14 отделения и хеликоптерна площадка. Вместо като нова болница, обаче е записана като филиал на вече съществуващо лечебно заведение в Плевен.

В отговор проф. Салчев заяви, че  плановете за инвестиции се разрешават от здравния министър, Касата не финансира легла или дейности. 

"Това, че плановете за каквито и да е инвестиции се разрешават от министъра на здравеопазването по съответния ред. НЗОК не трябва да седи по средата съвместно със становището на БЛС, а трябва да бъде след като бъде извършена пълната оценка", посочи управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Преди дни от болница  "Сърце и мозък" уточниха в писмо до медиите, че проектът ще бъде реализиран чрез сътрудничество с водещи медицински центрове от Съединените американски щати и Европа.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК