Дунавска за олимпийските ни шампионки: Честито, българи, това е невероятна гордост!

Нашите момичета издържаха на огромното напрежение и без грешка, а крайната оценка им отреди първото място

08.08.2021 | 13:47 Редактор: Искра Ангелова

Националният ансамбъл по художествена гимнастика донесе трети златен медал от Олимпийските игри в Токио след титлите на Ивет Горанова в каратето и на Стойка Кръстева в бокса. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова заслужиха олимпийското злато с брилянтото си изпълнение и съвършени композиции. 

Златото на диамантите е историческо. До този момент на Олимпийски игри България имаше 4 отличия в художествената гимнастика - три при ансамблите – 1 сребърен и 2 бронзови и само един в индивидуалното на Адриана Дунавска от 1988 година в Сеул.

"Честито на всички българи. Това е една невероятна гордост. Едно признание на този изключителен отбор, който чакаме цял олимпийски цикъл да получи това признание. Предполагам, че половин България не е спала, за да гледа нашия отбор по телевизията", каза едно от златните момичета на Нешка Робева - Камелия Дунавска.

Тя не скри радостта си и използва ефира на Bulgaria ON AIR, за да поздрави целия екип и щаб, който е отговорен за участието на отбора.

"Много елементи се изискват за кратко време да се изпълнят. Но някои отбори като Италия и България съумяваха да покажат и класа. Въпреки неудачния правилник - успяха да покажат композиции", допълни тя.

Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска изпълниха отлично композицията си с пет топки и поведоха в класирането още след първата ротация. Второто съчетание - с обръчи и бухалки, затвърди изключителната класа на българките.

Нашите момичета издържаха на огромното напрежение и без грешка, а крайната оценка им отреди първото място. Вълнението от историческия успех трудно може да се опише с думи.

"В момента ни е много трудно да мислим, камоли да говорим, наистина сме страшно щастливи и това е една сбъдната мечта за нас и мога да кажа, че е едно чудо", сподели капитанът на ансамбъла Симона Дянкова пред БНТ.

"Това е върхът в кариерата ни всеки терньор и спортист да бъде на върха със златния медал на Олимпиадата", коментира Весела Димитрова пред БНР.

А на хиляди километри от Токио - близки, приятели и почитатели гледаха състезанието на живо от столичната зала "Раковски".

Така българките прекъснаха руската хегемония в художествената гимнастика и за първи път в историята спечелиха олимпийското злато, ансамбълът на Русия остана втори. Българската победа донесе до нервен срив ръководителите на руския отбор. 

"Имаше статия "Как да се спре хегемонията на Русия в художествената гимнастика". Това бе призив, това и направиха.  Вчера спряха Дина Аверина по най-наглия начин. Тя бе перфектна, не изпусна уред. Съдиите седяха и изчисляваха над 5 минути, за да не е първа. Същото се получи и с ансамбъла на България. От вчера знаех, че трябва да лазят на четири крака, за да не спечелят. И те нямаха груби грешки",  каза президентът на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК