Възможни ли са още рокади в проектокабинета на "Има такъв народ"?

Депутатите на "Зелено движение" в ДБ заявиха, че няма да го подкрепят

07.08.2021 | 18:44 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите ще гласуват проекта за правителство на "Има такъв народ" на редовното си заседание в сряда. Това обяви председателят на Народното събрание Ива Митева в интервю за БНР. Дотогава останалите партии имат време да решат ще подкрепят или не съставът. А на този фон премиерът Стефан Янев намекна, че възможността служебният кабинет да стане редовен на теория не е изключена.

В първия пленарен ден от новата седмица се очаква да бъде гласуван предложения от ИТН кабинет в парламента, а дотогава законът позволява и рокади в състава, обясни Ива Митева. 

"Очаквам кабинетът на ИТН да бъде гласуван в пленарна зала на редовно заседание в сряда. От заявките на парламентарни групи разбирам, че, за да обмислят решението си, искат малко време, което могат да използват дотогава", коментира председателят на Народното събрание.

Така след като кабинетът "Николов" вече е ясен, продължава да остава неясна подкрепата за него. Несигурно е и мнозинството в парламента, според служебния премиер Стефан Янев.

"Начинът за сглобяване на такъв мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той", заяви Янев.

"Това означава само едно – силен парламент. Политиките ще се правят в НС", подчерта Ива Митева.

А от "Зелено движение", което е част от коалицията "Демократична България", вече заявиха, че няма да подкрепят кабинета при гласуването в пленарната зала. Решението на другата коалиция – ИБГНИ - ще дойде часове преди заседанието.

"Групата най-вероятно ще се събере във вторник. От нас се очаква да ги подкрепим", сподели Николай Хаджигенов.

На този фон служебният премиер допусна възможността служебното правителство да стане редовно. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК