Премиерът Янев призова за бдителност: Да не допускаме случайни пожари

Най-важното е да запазим човешкия живот, категоричен бе той

04.08.2021 | 20:00 Редактор: Здравко Черкезов

Служебният премиер Стефан Янев проведе спешна среща в Министерския съвет, свързана с пожарите, които избухнаха в цялата страна и трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

"Позволете ми чисто човешки да изразя моите съболезнования на близките на загиналите и да призова всички наши сънародници да бъдем бдителни и да не допускаме случайни пожари, а там, където видим такива - да сигнализираме бързо, да сме в помощ за тяхното потушаване", каза Стефан Янев на извънреден брифинг след срещата.

"За съжаление температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Най-важното, което направихме през това съвещание, е да потърсим начини и действия за оптимизиране на работата на всички служители на МВР и на други ведомства - на въоръжените сили, на горските стопанства и доброволците, да бъдат не само добре организирани, но и добре инструктирани. Най-важното е да запазим човешкия живот, както на хората, помагащи да гасят пожара, така и на потенциалните жертви, когато пожарите наближават съответните населени места", каза още Янев, цитиран от dnes.bg.

Той обясни, че са изготвени няколко мерки.

"Има необходимост от нормативна уредба и подредба на всичко органи, които трябва да правят необходимото, за да не се допускат материални и човешки щети. Подготвя се система за оповестяване, която би могла да бъде в помощ за организацията и управлението на процесите, когато възникне пожар, както и да бъде в помощ на общини и кметове", каза служебният премиер.

Днес се разгоряха два големи пожара – единият край санданското село Петрово, а другият край село Старосел, Пловдивско. Трагичен е развоят на пожара край Петрово, община Сандански – там има двама загинали горски служители от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП). Те бяха погълнати от огъня в гората заедно с цяла група други служители, които гасиха огромния пожар край селото. Трети служител е откаран в санданската болница с изгаряния по гърба. Болницата в Сандански приема и други пострадали от пожара.

Обявен е ден на траур в четвъртък за общините Петрич и Кресна, тъй като загиналите са от двете общини. Единият загинал е бил общински съветник от Кресна.

В Старосел огънят е тръгнал от сухи треви, запалила се и гората, горят най-малко 1000 декара, по думите на главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН. За съжаление огънят достигна и къщите от селото, няколко от тях са с изгорели покриви. Хората се евакуират. Няма данни за пострадали. Духа силен вятър, което още повече усложнява обстановката. Целият състав на пожарната в региона е на място да гаси бушуващата стихия. Огънят е оставил селото без ток, но екипи на Енергото се опитват да възстановят повредените електропроводи.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 години
Нахалник. Вместо мерки акъл дава. Сигнализирай за неуместен коментар