Давид Леви: Длъжностната характеристика на политика е да лъже и манипулира

Международният анализатор предлага фундаментална промяна в Изборния кодекс на България

02.08.2021 | 21:27 Редактор: Здравко Черкезов

Нов "закон за остатъците", комбиниращ в избирателната система на България и мажоритарен, и пропорционален елемент. Това предложи международният анализатор и независим кандидат от последните парламентарни избори Давид Леви в студиото на "Денят ON AIR".

Причината: политиците нямат идеология и си сменят позициите според рейтингите, а не на базата на принципи и морални ценности.

"Идеята е гласът, нереализиран в Народното събрание, да бъде насочен към друг политически субект. Тоест, всеки избирател да има право на първи и втори избор", посочи Леви и поясни, че не става дума за преференции.

"Например, партиите могат да сключват договори за остатъци - ако тази партия не премине 4-процентовата бариера, нейните гласове отиват за другата партия по предварително сключен и прозрачно известен договор между тях, който е в публичен регистър", обясни международният анализатор.

По този начин ще има повече прозрачност в политиката, а партийните лидери ще спрат да се атакуват и да лъжат.

"Системата им позволява да лъжат. Нормално е за един политик да лъже. Всеки професионален политик трябва да лъже, да умее да манипулира. Това е длъжностната характеристика на политика и управленеца. Който казва друго, е елементарен популист и лъже хората най-високо", категоричен е независимият кандидат-депутат от последните избори.

"Много хора са ми казвали "много искам да гласувам за тебе, но ти нямаш шанс да преминеш бариерата и не искам моят глас да бъде похабен". Ако го има този закон, тогава независими кандидати, малки партии, нови формации ще имат много по-голям шанс, защото хората, които им предоставят своя първи избор, ще знаят, че гласът им няма да бъде похабен", добави международният анализатор.

"Законът за остатъците" е една дългосрочна кауза пред Давид Леви, към която ще работи. Той е категоричен, че ще се участва и в следващите парламентарни избори като независим кандидат за депутат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
това не6ту
преди 1 месец
ти казва да си ебе6 циялата преславска маика сас кампанииките сь6то Сигнализирай за неуместен коментар