Може ли ИТН да състави правителство, без да се коалира?

Пламен Николов трябва да върне изпълнен мандата до 6 август

31.07.2021 | 15:42 Редактор: Елеонора Танева

Партията на "Има такъв народ" има време до следващия петък да представи на президента Румен Радев структура и състав на кабинета. 

Може ли ИТН да състави правителство на малцинството, без да се коалира с нито една партия, каквато бе заявката от самото начало? Оказва се, че по Конституция е възможно. За целта от партията трябва да съставят програма за управление на правителството, но заедно с други партии. 

"Програмата за управление на правителството се приема с решение на Народното събрание. Това не е коалиционно споразумение. В случая всички заявяват пред избирателите, че ще подкрепят тези политики, които правителството се задължава да провежда. Онези въпроси, по които имаше единодушие предишните дни, са добра основа за програмата за управление на правителството. Тя винаги може да бъде допълвана, но трябва да стане с решение на НС, защото иначе подписването на отделни споразумения няма стойност. Би било джентълменска дума, която има стойността на хартията и мастилото", обясни доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

До следващия петък Пламен Николов трябва да върне изпълнен мандата на президента, който след това да бъде приет от депутатите. 

"Ако имаме проблем с някой от кандидатите за министри, тъй като се е случвало в миналото, а и сега виждаме, че в движение променят имена, теоретично е възможно да се смени някой от кандидатите между президентството и НС", уточни Киселова.

Според Конституцията кандидат, който е посочен за министър, може да бъде сменен до момента, в който се гласува в пленарната зала. Правителството може да бъде одобрено в пленарната зала и с обикновено мнозинство. 

Оказва се, че правителство без ДПС е възможно, но само ако ИТН се разбере с "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме!". Сметките не излизат обаче, ако няма  подкрепата и на левицата.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК