Готови ли са от ИТН да поемат щафетата след ултиматума на Радев?

Имаме името на премиер-министъра, обяви Ивайло Вълчев

30.07.2021 | 13:47 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев даде 9 дни на 46-ото НС, за да преговаря за бъдещ кабинет. На 19-ия ден от изборите той ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ".

Радев отправи и критики към партиите за това, че диалогът се разпада. Политическите експлозии между първата политическа сила в парламента и останалите партии изостриха тона на президента. 

"Дадох време на партиите, но виждате, че конструктивният диалог се разпада. В тази ситуация вместо диалог, вие чувате атаки към служебните министри, които до скоро бяха увещавани да останат в редовния кабинет", заяви Румен Радев.

Той обяви, че времето за размисъл приключва днес.

"България е изправена пред предизвикателства, които изискват час по-скоро да имаме правителство и време българите да узнаят кой е кандидатът за министър-председател и какви са истинските намерения на победителите в изборите", категоричен беше президентът.

Макар че кандидатът за премиер на "Има такъв народ" все още се пази в тайна, от партията на Трифонов разкриха профила му.  

"Имаме името на премиер-министъра, имаме имена на хора, които отговарят на тези критерии, които вече имах възможност да спомена – професионалисти, някои са млади хора, някои - не толкова млади. Нито един от тях няма политическо минало, свързано с предишни управления на страната", обясни Ивайло Вълчев от ИТН.

Най-спряганото име за премиер до момента е това на Петър Илиев – излъчен в първия проектокабинет на ИТН за министър на правосъдието. 42-годишният юрист е асистент в юридическия факултет на Софийския университет, почетен консул на Барбадос у нас и председател на Канадско-Българската търговска камара. 

"Аз лично съм убедил поне 10 канадски граждани с български произход по-сериозно да се свържат с родината и някои от тях дори вече се върнаха и живеят със семействата си тук, развивайки бизнеси", каза самият Илиев преди време.

В новия проектокабинет на "Има такъв народ" няма да има лица от служебния кабинет, но е възможно да има такива от първия състав, предложен от "Има такъв народ".

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК