ИТН ще номинира Петър Илиев за министър-председател, партиите не знаели нищо

След мандата ще ви запознаем с биографиите на премиера и министрите, коментираха от партията

30.07.2021 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

Коментарите от парламента на новината за връчването на мандата на ИТН днес в 17:00 не закъсняха. Държавният глава Румен Радев отправи критики за "разпадането", според него, "на политическия диалог".

Седем часа преди връчването на мандата, от "Има такъв народ" отказаха да назоват имената на премиера и министрите. По информация на Bulgaria ON AIR това ще е Петър Илиев, излъчен за правосъден министър в първия проектокабинет на ИТН.

42-годишният юрист е асистент в юридическия факултет на Софийския университет, почетен консул на Барбадос у нас и председател на Канадско-Българската търговска камара.

"Не го приемам го като притискане. Президентът е в правомощие да го връчи. Ние сме подготвени и вървим по стъпките - след мандата ще ви запознаем с биографиите на премиера и министрите", коментираха от ИТН.

От "Демократична България" заявиха, че също не знаят имената на министрите и премиера. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" съобщиха, че също не са наясно с имената на кандидат-министрите, но ще подкрепят всички усилия, за да се реализира правителство на промяната. 

"Войната между трите формации не отговаря на очакванията на хората. Да, политиките са важни, но също са важни и хората, които ще ги реализират. Така че имаме съответните очаквания високият стандарт, който беше зададен от служебното правителство, да бъде продължен и да го видим и в персоналния състав. Нашите 13 гласа в нито една парламентарна конфигурация не са решаващи, но засега добросъвестно участваме и полагаме всички усилия да има кабинет, какъвто хората очакват", заяви Мая Манолова.

От ГЕРБ заявиха, че нямат нищо общо с партиите, които преговарят за кабинет. 

"Как си говорят през медиите, извън медиите и с какви изразни средства - това не е наш проблем. Факт е, че разговорът придобива комичен характер - рептили, боклуци, мръсници. Това са все цитати, не мои думи. Ние сме опозиция. Не искаме да имаме нищо общо с партиите, които преговарят. Единствената партия сме, която в продължение на 12 години сме държали извън властта БСП и ДПС, никога не сме ги канили на разговори", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че спряганият за премиер Петър Илиев е консултирал левицата по няколко конституционни жалби, но все още не знаят дали той е официалното предложение на ИТН. 

"Преговорите по политики приключиха вчера, продължаваме със следващите стъпки, ще вземем решение след Национален съвет. Не знаем имена", посочи Нинова. 

Коментар по връчването на първия мандат не направиха само от ДПС. А от ГЕРБ предвидиха, че вървим към нови предсрочни избори до края на годината.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК