Янаки Стоилов каза какво се случва след закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата

МП внася в НС искане за премахване на "инвестиционното гражданство"

30.07.2021 | 11:33 Редактор: Елеонора Танева
Янаки Стоилов каза какво се случва след закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата

Министерството на правосъдието предлага закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Това обяви правосъдният министър Янаки Стоилов. 

"Предлагаме да се запазят добрите страни на специализираното наказателно правосъдие, без това да изисква продължаване на дейността на двете институции. За целта могат да се създадат специализирани отдели в седалищата на апелативните райони, които са пет в страната. Последна инстанция ще бъде Върховният касационен съд. Целта е те да се занимават с престъпленията, които ще попадат в обхвата на специализираното правосъдие. Така ще се предотврати и възможността за местно влияние върху магистратите", поясни правосъдният министър.

Също така Министерството на правосъдието внася в Народното събрание промени в Закона за българското гражданство, с които да се премахнат т. нар. "инвестиционно гражданство". 

"Във връзка с това е изпратено и искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание", добави Стоилов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК