Проф. Пламен Панайотов: Закриването на Специализирания съд крие огромни рискове

Правосъдният експерт коментира още и споровете около поста на главния прокурор

22.07.2021 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Закриването на специализираните съд и прокуратура крие огромни рискове. Това коментира юристът проф. Пламен Панайотов в предаването "Директно".

"Ако не се даде възможност делата да бъдат приключени по реда, по който са започнали, това ще означава започването им от начало и има голяма вероятност да изтече предвидената по закон давност относно осъществяване на наказателно преследване за извършените престъпления", посочи той.

По думите му, ако се събере мнозинство за промяна в закона, която да доведе до закриване на тези институции, това трябва да стане само при положение, че са защитени общественият интерес и интересът на работещите в тези магистратури.

Правосъдният експерт коментира още и споровете около поста на главния прокурор.

"Дори в един следващ период да се намери необходимото мнозинство за промени в Закона, на основата, на които да бъде избран нов състав на Висшия съдебен (ВСС) съвет и съответно да бъде заменен настоящият главен прокурор с нов, не това е основното, което трябва да бъде акцент, включително и от гледна точка на интересите на обществото", смята проф. Панайотов.

По-рано днес ВСС отхвърли искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев с 12 на 8 гласа. 

Той посочи, че е редно да се излезе от рамките на персонификацията. 

"Ако обществото остане с впечатление, че всичко се прави на междуличностна основа, то няма да се осъществи очакваната от него съдебна реформа", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.