КЗК наложи солени глоби за картел на 30 фирми за саниране

Установено е, че участниците са се споразумели за разпределянето на обектите и цените

29.07.2021 | 20:27 Редактор: Десислава Атанасова
КЗК наложи солени глоби за картел на 30 фирми за саниране

Комисията за защита на конкуренцията установи картел при санирането на блокове в Пловдив. Общият размер на наложените санкции е 388 687 лв.

Уличени са 30 фирми, участвали в санирането по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Около 10 от тях са пловдивски. Разследвани са общо 38 фирми и/или обединения.

По данни на КЗК между 1 октомври 2015 и 26 юни 2017 г. фирмите са извършили нарушение на чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията - за забрана на всякакви споразумения за ограничаване или нарушаване на конкуренцията чрез пряко или косвено определяне на цени и други търговски условия.

Установено е, че участниците са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителя.

Споразумението цели да се предотврати конкуренцията при подаването на оферти в процедурата, като определя печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределя избора на възложителя.

Изводите на КЗК се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници, предава БНР.

Глобените фирми имат право да обжалват.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК