Общините с искане - ще има ли достатъчно пари за саниране?

От НСОРБ са категорични, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде внесен до края на месеца

29.04.2021 | 23:35 Редактор: Калина Донкова

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) настоява програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и на публичните сгради да остане в Плана за възстановяване и устойчивост.

Още от 2019 година представители на сдружението водят разговори на всички възможни нива, за да убедят централното правителство, че има смисъл от тази програма. Според тях нейният ефект е безспорен и се вижда от гражданите.

От НСОРБ са категорични, че планът трябва да бъде внесен в срок до края април, за да може още тази годината да бъдат получени първите 13 на сто авансови средства.

От сдружението подчертават важността и на други мерки, сред които модернизацията на уличното осветление и на ВиК системите, като ресурсът за тях да бъде увеличен, дигитализацията на общинските архиви и създаването на Единна информационна система по устройство на територията, инвестиционното проектиране и разрешаване на строителството.

Позицията на НСОРБ идва в отговор на настояването на премиера в оставка Бойко Борисов за реакция на общините в подкрепа на програмата за саниране.

По темата разговаряхме в предаването "Директно" с Донка Михайлова, зам.-предс. на УС на НСОРБ.

Вижте целия разговор във видеото.