Лидия Шулева хвали служебния кабинет заради актуализацията на приходите

Допълнителните 50 лв. за всички пенсионери бе вредно и популистко решение, смята тя

26.07.2021 | 13:22 Редактор: Здравко Черкезов
Лидия Шулева хвали служебния кабинет заради актуализацията на приходите

Актуализацията на приходната и разходната е нужна, защото средствата от преизпълнението на приходите ще отиде за изпълнение на приоритетите на новото редовно правителство, което се очаква да се конституира. Министерството на финансите не спира да работи никога и няма никакво значение дали актуализацията е предложена от редовно или служебно правителство. Важното е, че е предложена. 

Това заяви Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет, бивш вицепремиер и бивш социален министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея служебното правителство прави нещо добро, защото за първи път приходите са предмет на актуализация, а преди са били преразпределяни директно от кабинета. Докато сега предложението на правителството е парите от преизпълнението на приходите да отидат в допълнителни разходи, които се налагат тази година преди всичко поради пандемията.  

В конкретика актуализацията на разходите ще бъде отражение на приоритетите на новото правителство. Не е изключено да трябва да се продължат и някои политики от последния кабинет на Бойко Борисов - особено тези, които са били свързани с борбата срещу пандемията.  

Лидия Шулева е на мнение, че ходът в края на мандата на правителството на ГЕРБ да се раздават по 50 лв. на всички пенсионери, без значение от размера на пенсиите и без значение от осигурителния доход, е един вредно и популистко решение.

"Това е една абсолютна уравновиловка, която категорично торпилира осигурителния модел", каза бившият социален министър. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК