Тристранката се разбра за пенсиите: Минималната става 340 лв., максималната - 1500

Всички пенсии се увеличават средно с 12,5% на сто

26.07.2021 | 12:15 Редактор: Десислава Атанасова

Увеличаването на пенсиите обсъди кабинетът на среща с работодатели и синдикати. Правителството предложи с актуализация на бюджета от 1 октомври всички пенсии да нараснат средно с 12 и половина процента.

Работодатели и синдикати подкрепиха предложението, минималната пенсия да стане 340 лв., максималната пенсия - 1500 лв. спрямо досегашните 1440 лв.

Предвижда се и промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите. Вместо 1,2 на сто, сега тя се увеличава на 1,35 на сто. По този начин всички пенсии се увеличават средно с 12,5% на сто.

"Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното при залагане на съответните ограничения за последваща Ковид вълна и прилагане на ограничителни мерки по отношение на бизнеса и заетостта", посочи служебният социален министър Гълъб Донев.

Нужният бюджет на месец за преизчислението на пенсиите с новия коефициент е 133 млн. лв.

Предвижда се и добавката от 50 лв. да бъде включена трайно в размера на получаваните една или повече пенсии или добавките към тях.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 2
Иван
преди 2 години
Тристранката да помисли как се почива.1.Да не се сливат празници.2.Когато е празника само тогава да се почива.3.Защо ако празника е събота и неделя да се почива и понеделник???4.В коя държава го има това и се почива толкова много!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 2
Боко
преди 2 години
От спрените кражби и чекмеджета. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 7
пфъъъ
преди 2 години
Парите са паднали от небето! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 3
бръмбар
преди 2 години
Аз съм за, но парите откъде са? Сигнализирай за неуместен коментар