Регионалното министерство: Да отпадне паспортизацията на жилищните сгради

Под половин процент от сградите в страната имат технически паспорти

23.07.2021 | 19:14 Редактор: Десислава Атанасова

Отпадане на т.нар. паспорти на жилищните сгради, предлагат от Регионалното министерство. От министерството искат още паспортът да остане само за общинските имоти, но и там е предвидено отлагане с до 10 години.

Предложението на Регионалното министерство е технически паспорт за съществуващ строеж да се съставя само в случаи на реконструкция на сградата. Например - изграждане на допълнителна тераса. В този случай етажната собственост ще трябва да заплати за документ за техническо състояние. 

"За обикновените хора, които искат да извършат строителство в имота, който притежават или са в Етажна съсобственост, само тогава ще бъде задължението за издаване на технически паспорт. Цената не е малка. Тя варира между 6,50 и 8,50 лв., пък на някои места и повече на кв. м", заяви професионалният домоуправител Деян Илиев.

Стоян е пенсионер и предвижда да прави подобна реконструкция в апартамента си и е против другите съседи да бъдат задължени да плащат заради него, а сега не знае какво му предстои.

"Първо съобщиха, че ще има паспортизация, но никой нищо не каза. Кой ще се занимава с тези неща? Каква ще е цената, какви са изискванията? Дали на апартамент, дали на вход", пита се пенсионерът. 

Освен за бъдеща реконструкция, Етажната собственост ще трябва да извади такъв документ, ако се предприеме саниране на блока или части от него. Във всички други случаи технически паспорт не би следвало да е нужен, остава изискването само за общинските имоти.  

"В подготвените промени в наредбата изрично е казано една година - 2032 г. Тя се отнася само за сградите, които са общинска или държавна собственост, което явно по закон тях ще ги задължат да бъдат издадени технически паспорти, тъй като там сградният фонд е доста остарял", допълни Илиев.

Едва около 10 000 сгради у нас имат технически паспорт. Това представлява под половин процент от сградния фонд в страната. 

Повече вижте в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК