Омбудсманът: Държавата да осигури пари за техническите паспорти на сградите

Диана Ковачева: Има хората, които нямат финансова възможност

22.05.2021 | 14:03 Редактор: Тодор Петров

Държавата да подпомогне финансово паспортите на сградите, тъй като цялата финансова тежест пада върху гражданите. За това настоява омбудсманът Диана Ковачева. 

Според нея има системен проблем в Наредбата за техническите паспорти на строежите.

"Опитът да се децентрализира процесът на паспортизация, като се възложи изцяло на гражданите и собствениците в етажната собственост да поемат както административната процедура, така и разходите по този процес, според мен е абсолютно несправедливо", заяви Ковачева. 

Тя счита, че е необходимо процесът да бъде финансово обезпечен от държавата. 

"Още повече, че във всяка сграда има пенсионери, хора, които нямат достатъчно доходи, и може да се окаже, че не могат да платят за това обследване или за намирането на документи. А същевременно етажната собственост ще бъде поставена пред неприятната ситуация хората да водят междусъседски войни, в които да търсят варианти как да платят", каза още Ковачева. 

В един такъв блок живее Пенка Натева, която е пенсионер с 300 лева пенсия. Казва, че заделянето на средства за такъв проект за нея е абсолютно непосилно. 

"Нямам никаква възможност да отделя такива пари. И не знам колко хора тук могат да отделят толкова пари. Ние тук сме бедни хора", споделя жената. 

Според домоуправители това може да коства на домакинство суми, достигащи дори до 800-1000 лева. След обследването на жилищната сграда и нейната годност, предстои да бъде издадено предписание за отстраняване на неизправности, за което отново ще трябва да заплатят живущите. 

Срокът за съставянето на техническите паспорти на съществуващите сгради е до 31 декември 2024 година, като обхваща всяка общинска, държавна и частна собственост.

Вижте повече по темата в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
принуда
преди 2 години
Не малка част от сградите в страната не се знае чия собственост са. Дори Общините и държавата не са си уредили собствеността. А има частни сгради с по 15-20 съсобственици, които никой не знае къде живеят. Как ще се издават технически паспорти на подобни обекти? Законът отново е написан само за тези, които са съвестни и се стараят да го спазят. Сигнализирай за неуместен коментар