Няма минаване: Междублоково пространство в софийския ''Младост" се оказва частен имот

Хората в района са недоволни, защото се застрояват и малкото останали зелени площи

23.07.2021 | 19:24 Редактор: Десислава Атанасова

Междублоково пространство в столичния квартал ''Младост" 1 се оказва частен имот, заграден с мрежа. А през площадката минава улица, която свърза блока с главния път.

Живеещите в района казват, че от години зелените площи и детската площадка се поддържат от общината, а преди месеци дори е направен ремонт на улицата.

Преди няколко години на мястото на площадката е имало апетити за строеж, но след недоволството на живеещите в района строителството е спряно. Преди няколко дни обаче, група мъже представящи се за собственици на имота, слагат колове, които седмица по-късно се превръщат в ограда. Появяват се и табелки "Частна собственост" и "Влизането забранено".

"По закон дори нямат право да заграждат толкова близо до имота, защото голяма част от този заградения парцел, е обща собственост между общината и тях. Зелени площи, които реално се използват от всички граждани, а не само от тях. В разговор с общината тази сутрин с двама заместник-кметове, те казаха, че могат да застроят само с павилион и то на 10% от цялата територия, с която те разполагат. Без да пипат дърветата, които са на територията, защото те са над 50 и са изключително възрастни", обясни Златин Лолев, жител на кв. "Младост"

Оградата, с която е заградена зелената площ, се намира на около 7 метра от жилищния блок и не е единствената площ, която се е превърнала в частен имот  в квартал „Младост“. 

"Това не е парадокс, хората просто преценяват, идват слагат колците и казват - частна собственост, не влизай. Ние протестирахме в началото на годината за точно същото нещо пред входа на "Света Анна", навсякъде се строи и все вземат зелените площи, без никаква поддръжка и без да уведомяват хората", заяви Панайот Бориславов, председател на НПО.

Хората, които живеят в района, са недоволни, защото се застрояват и малкото останали зелени площи. 

Потърсихме и позицията на Община "Младост". В писмен отговор обясниха,  че към момента няма извадено разрешително за строеж на тази площ.

"Съгласно предвижданията на действащия подробен устройствен план почти половината от поземления имот попада в отреждане "за озеленяване", поради което там не може да се разреши построяването на големи обществено-обслужващи или на жилищни сгради. Съгласно Закона за устройството на територията не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии", се казва в позиция на Столичната община. 

Живеещите в района на квартала са категорични, че ще продължат да протестират и да сезират институциите. Започнала е подписка, в която са събрани до днес 300 подписа.  

Повече вижте в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК