Стоилов vs. Гешев: Какво научихме от 7-часовото заседание на ВСС (ОБЗОР)

Искането за отстраняване на главния прокурор е недопустимо, реши мнозинството от кадровиците

22.07.2021 | 19:13 Редактор: Здравко Черкезов

Искането за отстраняване на главния прокурор е недопустимо. Това реши мнозинството от членове във Висшия съдебен съвет след 7-часово заседание. Правосъдният министър Янаки Стоилов обвини ВСС в бягане от отговорност, а Иван Гешев определи искането като политически акт срещу магистратите. 

По време на дискусията по-гоялмата част от кадровиците заявиха, че предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов е в разрез със закона. Той самият го определи като тест за членовете на Висшия съдебен съвет. 

"Според мен ВСС трябваше така, както настоявах, да се произнесе по същество. Това е негова отговорност и смятам, че ВСС избяга от нея. И ако използвам това образно сравнение - ВСС каза, че тестът не му е поднесен, по който е искал и не му е харесал. Въпросът е, че решенията бяха доста мизерни спрямо важността на темата", заяви правосъдният министър Янаки Стоилов.

Темата според главния прокурор обаче не можело да се поставя от служебни министри, а целта им не била юридическа. 

"Това е политически акт, който не съдържа юридически аргументи. И цели политически, не легитимни цели, а именно - не отстраняването на главния прокурор, а делегитимиране на ВСС", категоричен бе главният прокурор Иван Гешев.

Основните критики в доклада срещу обвинител №1 са тежки нарушения на закона, уронване престижа на съдебната власт и системно неизпълнение на задълженията му чрез липса на разследвания по ключови случаи. 

"Главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. Това е лъжа. И е обидно първото изречение от юридическото нищо на служебния министър на вътрешните работи, в което се твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор и нямат собствено вътрешно убеждение", каза в своя защита Гешев.

Критики към Иван Гешев не липсваха и по време на заседанието на Висшия съдебен съвет.

"В предложението до нас има данни за извършени престъпления. По допустимостта се казаха много думи, но тогава, когато няма поне трима членове, които да повдигнат въпроса във ВСС, съвсем нормално и логично е въпросът да бъде повдигнат от министъра", смята председателят на ВКС Лозан Панов. 

Оставката на главния прокурор поискаха и протестиращи, които блокираха движението пред ВСС и внесоха подписка за отстраняване на Иван Гешев и всички членове на съвета.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК