Какво (не) казаха депутатите за поисканата оставка на главния прокурор

Напрежението от 7-часовото заседание на ВСС се пренесе и в Народното събрание

22.07.2021 | 18:43 Редактор: Здравко Черкезов

Предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев беше тема и в Народното събрание. От "Има такъв народ" заявиха, че за да бъде сменен обвинител №1, са необходими законодателни промени. 

"Докато действат сегашните правила и закони в правния свят ще бъде така. ВСС също е проблемна структура в българското правно пространство, така че и там ще трябва да има ревизия", заяви Филип Станев.

Темата за независимостта на главния прокурор се превърна в такава за зависимостите в съдебната система.

"Всяка една политическа сила последните 32 години бърка с мръсните си ръце в правосъдието с една единствена цел - да овладее прокуратурата - съвсем успешно, частично успешно по отношение на съда", посочи адв. Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме".

"Когато имаме състав на ВСС, който не гарантира независимостта на съдебната власт, а е главен изпълнител на поставянето ѝ в зависимост, това налага останалите власти в защита на Конституцията да не стоят равнодушни", категоричен бе съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов.

Престижът на съдебната власт вече е уронен, което е в противовес с Конституцията, допълват още от ДБ. Според ДПС и опозицията във Висшия съдебен съвет е политически обвързана.

"Ако искаме за това кой уронва престижа на съдебната власт, къде е разговорът за Лозан Панов? Той не уронили ли престижа на съдебната власт? Той не беше ли политически ангажиран? Не участва ли в политически форуми, не изнася ли политически доклади", пита Йордан Цонев от ДПС.

От ГЕРБ и БСП не пожелаха да коментират темата.

По темата ще бъде изслушан и правосъдният министър Янаки Стоилов на утрешното заседание на НС.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК