Хасан Азис: Кърджали на всеки празник се утвърждава като столица на толерантността

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам, а християните - Илинден

20.07.2021 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам. Празникът продължава 4 дни, а най-важен е първият ден, когато мъжете се събират на празнична молитва и се прави курбан.

Рано тази сутрин десетки вярващи мюсюлмани се събраха в новата джамия на Кърджали, за да чуят тържествената молитва за празника. Сред тях бе и кметът на града.

“Кърджали на всеки празник все повече се утвърждава като столица на толерантността. Място, на което хората заедно празнуват своите празници, независимо от своята вяра", заяви Хасан Азис. 

В кърджалийското село Глухар семейството на Аптикадир и Селиме Ахмед  се готви да посрещне гостите за празника.

"Довечера ще имаме гости, четири дни ще имаме гости. Близките си идват, дъщеря ми, зет ми. Четири дни ще празнуваме Курбан байрам", каза Аптикадир Ахмед.

Кметът на селото обясни, че това е моментът за помирение.

"По принцип на Байрама хората се сплотяват. Това е тест за единство, ден за прошка. При нас повече от три дни ни е казано да не се сърдим на никого", сподели Еркан Юсеин.

За домакинята Селиме Ахмед, подготовката за празника е започнала преди дни, тъй като  има за задача да подготви богата трапеза.

"Направих баница, баклава, сарми. Ще има и месо, както повелява традицията", разказва тя.

И докато едни отбелязват Байрам, в съседното село Опълченско, православните християни празнуват Илинден  в църквата "Св. Пророк Илия" , която отбелязва днес своя храмов празник.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК