Морето се обръща, спасители показаха как да се измъкнем от мъртвото вълнение

От началото на сезона 8 души вече са се удавили по Южното Черноморие

20.07.2021 | 14:10 Редактор: Тодор Петров

На днешния Илинден поверието гласи, че морето се обръща и взима жертви заради появата на мъртво вълнение. Спасителите предупреждават туристите да не влизат навътре в морето. 

Напрегнат ден за спасителите на бургаския плаж. Внимават за туристи, които влизат навътре в морето и извън охраняваната зона.

"И юни месец имахме такива дни, очакваме и до края на лятото - юни, август, септември. Промениха се въобще теченията, ветровете са нехарактерни за нашите географски ширини", посочи концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров.

"Въпреки зеления флаг има и мъртво вълнение - има основно течение, което може да го отнесе на различно място откъдето е влязъл", предупреждава спасителят Васил Алексиев.  

Днес спасителите на плажа показаха извличане от морето на летовник, попаднал в мъртво вълнение. Заради пандемията второ лято обдишването се извършва със специална помпа. 

От началото на сезона осем души вече са се удавили по Южното Черноморие. Съветът на спасителите - ако попаднете на мъртво вълнение, плувайте диагонално на брега по течението. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Камен Шилев
преди 2 години
Много неграмотно написано от гледна точка на водно-спасителната дейност. И моля уточнете по кой диагонал да плувам Сигнализирай за неуместен коментар