Как мина обсъждането в ЕП за изразходването на евросредствата у нас?

Евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова в "Брюксел 1"

18.07.2021 | 16:10 Редактор: Жаклина Иванова

Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент обсъди в понеделник проверките за усвояването на средствата от Евросъюза в България. Изслушани са представители на Европейската комисия от отделите за земеделие и регионални дейности, както и от службата за борба с измамите с европейски средства OLAF.

"Всеки опит да вкараме малко драматизация в темата е несериозeн. Работата на Комисията по контрола на бюджета е да заседава и да ходи на проверки относно бюджета. Аз лично съм посещавал доста страни заедно с тази комисия и посещението й в България не е признак, че нещо не е наред, напротив, самата българска държава е наложила санкции за около 300 милиона лева, което е доказателство за самоконтрол. България е в по-долната част на таблицата, под средното за Европейския съюз," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ, член на ресорната комисия.

На въпрос кои страни са с най-много нередности, Новаков отговори: "Над нас са държави като Португалия, Франция- особено в земеделието имаха доста повече проблеми от нас."

"На първо място е важно да се направи равносметка защо се стигна до това заседание и от какво беше подтикнат този дебат по отношение злоупотреби с европейски средства в България", смята евродепутатът Цветелина Пенкова от БСП, също член на Комисията по бюджетен контрол.

"През изминалата година се прие една доста критична резолюция по отношение върховенството на правото в държавата, като бяха повдигнати доста въпроси относно начина, по който се изразходват тези средства. Комисията по бюджетен контрол отправи тези въпроси към комисаря по бюджета Йоханес Хан, като получихме отговор, който предполага, че има злоупотреби в земеделските и фондовете за регионално развитие. На база на това всъщност се случи и дебатът в Европейския парламент. Споменаха се теми, свързани със записа на министъра на земеделието по отношение на начина, по който се подтиква да се прикриват определени усвоявания на средства и злоупотреби с такива. Беше споменато от самия председател на Комисията относно скандалите с къщите за гости. Повдигна се проблемът, известен още като "Ларгото"- културният проект около Сердика. Бяха дадени много конкретни примери, на база на които ще бъдат извършени проверки за начина, по който се изразходват тези средства в България. По отношение на въпроса, свързан със Сметната палата, това наистина е така, но винаги, когато говорим за такъв тип данни, е редно да погледнем какво визираме. Ако говорим за брой проверки или брой грешки в абсолютни стойности, сами разбирате, че България е бенефициент на европейски средства, но ние не можем да бъдем сравнявани с държави като Италия, които получават над 10 пъти повече средства. Нормално е при нас грешките като брой да бъдат по-малко, тъй като ние получаваме по-малко средства. Според докладите на OLAF държавата ни е на второ място по брой проверки и 20 процента от проверките на OLAF са в България. Това говори за доста сериозни злоупотреби при нас," смята Пенкова.

"Когато OLAF започна да излиза с препоръки, имат една препоръка, която е стигнала до съда, и е с осъдителна присъда. Това е, което има значение. Сигнали има, понеже сме свикнали, че нашата действителност е такава, че на глава от населението има много повече сигнали, отколкото има в някои други държави. Имам няколко такива примера- две съседни ферми, които са бенефициенти по една и съща програма за земеделие, като те изпращат взаимно сигнали една срещу друга. Истината е, че има много закононарушения относно европейски проекти в държави от Централна и Западна Европа. Аз съм щастлив, когато има проверки, защото когато всичко е изрядно и проверката мине, се стига до късане със стигмата, че България е лошият ученик в Европейския съюз, а всъщност не е така," твърди Андерй Новаков.

"Дори сме по-дисциплинирани от други държави, сами си налагаме санкции, когато е нужно", добави той.

За очакванията им от мисията на ЕП през септември в България, както и за намерението на ЕК да забрани от 2035 година производството на бензинови и дизелови автомобили - целия разговор на Милена Милотинова с двамата евродепутати - вижте във видеото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК