Учители масово отказват да се възползват от програмата за безплатно море за ученици

Много от преподавателите се притесняват да поемат 24 – часова отговорност за децата

17.07.2021 | 14:50 Редактор: Жаклина Иванова

Слаб интерес към програмата за безплатно море за ученици, отчитат в някои области у нас. Много от учителите се притесняват да поемат 24 – часова отговорност за учениците, а се оказва и че училищата трябва да плащат командировъчни от бюджета си.

Масово учителите от област Русе са отказали да поемат ангажимент и да отидат с група ученици на морска почивка. От общо 63 училища в областта, до момента заявления за участие са изпратили само 6.

"Може би някои колеги се въздържат от това да се включат по този проект с ученици, тъй като онлайн обучението ни затвори продължително време. Бяхме непрекъснато заедно ученици и учители, работихме доста повече отколкото при присъствено обучение. Натовареността и за децата, и за нас беше наистина по-голяма", посочи  старши учителят в МГ "Баба Тонка"- Русе Нели Тихомирова.

Според туроператорите, програмата е шанс да се подкрепят както децата и учителите, така и туристическият бранш, който бе сред най- пострадалите от пандемията. Много училища обаче отказват да кандидатстват заради сложни условия.

"На някои училища им е трудно да определят критериите за това кои деца точно да бъдат изпратени, тъй като 7% от учениците имат право да участват по програмата, която е безплатна", сподели управителят на туристическа агенция Снежана Стефанова.

Има и училища, които вече се възползват от програмата. 24 ученици от ОУ "Димитър Благоев" във Велико Търново в момента са в курорта Албена. Учениците са избрани по критерии - да са от многодетни семейства, или са без един родител, с най-голям брой часове онлайн обучение или да са печелили олимпиади, конкурси и състезания.

Средствата по програмата покриват почивката и пътуването, но командировъчните на учителите трябва да се поемат от училищата. За по-малките учебни заведения, това се оказва проблем.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 2
Neli
преди 2 години
Да дадат по някой лев на всички родители,поне да е честно Сигнализирай за неуместен коментар
4
9 rate up comment rate down comment 1
Ния
преди 2 години
Направо учителите да си ги водят и вкъщи...така да го направят. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 9
Аз
преди 2 години
Просто на директорите не им се занимава, или ги е страх. Нашето училище не кандидатства по програмата, а има много млади и нахъсани колеги, които с радост биха се включили Но директорката не разрешава , дори и обикновен, платен лагер, за който имаше много желаещи.Страх, лозе пази, а дали е така? Сигнализирай за неуместен коментар
2
28 rate up comment rate down comment 1
Деливерски
преди 2 години
Днес българските учители,са се превърнали в укротители.Ако съм един от тях,няма и да помисля да придружавам едни разюздани,разглезени отрочета на днешни богаташи,които живеят по един различен начин от този на обикновените,на бедните деца.Малкият пик.ьо се пъчи пред даскала и го пита със стиснати юмруци:Ти познаваш ли моя баща? Знаеш ли какво ще ти се случи, ако му кажа,че ми правиш забележки,които ме злепоставят пред съучениците ми и най вече пред момичетата. Ситуация,без думи! Сигнализирай за неуместен коментар
1
29 rate up comment rate down comment 2
НАБЛЮДАТЕЛ
преди 2 години
Естествено някой ще си каже: "Гледай ги значи тия, не стига че имат отпуска 2-3 месеца, ами и на море ги водят; а те пък не искали..". Не съм учител и не бих си го причинил - 10 дни с малките идиотчета, възпитани в "ценности" и расли под зоркото око на големите ***.. сакън да не се окажат по-малко *** от тях самите.. Мерси.. Сигнализирай за неуместен коментар