Радев: Свиквам НС на 21 юли, време е политиците да си свършат работата

"Има такъв народ" отвори вратата за диалог и консенсус, заяви президентът

16.07.2021 | 10:45 Редактор: Десислава Атанасова
Радев: Свиквам НС на 21 юли, време е политиците да си свършат работата

Ще свикам Народното събрание с указ на 21 юли от 09:00 часа. Това каза пред журналисти в Силистра държавният глава Румен Радев. 

"Всички очакваме най-сетне в парламента да започне диалог, който да доведе до ясно политическо решение с дългосрочна перспектива за развитие. Има ясен конституционен модел и ние ще вървим твърдо по него без никакво забавяне", заяви Радев. 

По думите му сега е моментът българските политици да намерят пресечна точка на интересите си, за да бъдат на висотата на очакванията на българските граждани.

"Очакванията към партиите са те да намерят път помежду си, да продължат демонтажа на порочния управленски модел, да се пресекат кражбите, да се укрепи държавността, да намерим най-сетне изход от икономическата криза, от несправедливостта, от бедността, да тръгнем по нов модерен път за развитие на страната“, подчерта държавният глава.

Президентът определи обявените от "Има такъв народ" промени, в предложения по-рано тази седмица кабинет, като отваряне на вратата към диалог за търсене на решение на проблемите на българската политическа система.

Помолен да коментира възможността служебното правителство да остане и като редовно, президентът отбеляза, че такова решение зависи от народните представители и от волята на самите министри, но най-вече от постигането на консенсус около ясни принципи и приоритети за бъдещето на България.

Запитан за освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на болница "Пирогов", държавният глава припомни, че министрите в служебното правителство имат пълната свобода да определят кадровата политика в своите професионални области. Президентът посочи, че едно от големите очаквания на обществото ни е най-сетне да се намери ефективен модел в  здравеопазването, съобщават от пресцентъра на "Дондуков" 2.

"Очевидно днешният модел не работи добре. Той води до прецеденти, до превръщането на здравеопазването в бизнес и до една неприемлива уродливост, вътре в системата. Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар, ако изобщо си намери работа и място, и шеф на държавна болница да бъде 50 до 100 пъти“, подчерта още държавният глава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
здравна система
преди 2 години
Не освобождаване от постовете им - съд и ефективни присъди за злоупотреби с обществени средства в големи размери! Ако се проверят всички болници, ще се окаже, че крадат милиарди от Здравната каса всяка година! Никой няма нишо против лекарите! Но, техните партийно назначени директори трябва да носят наказателна отговорност! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Не мога да го дишам просто Сигнализирай за неуместен коментар