Абсурден случай: Мъж със 100% инвалидност няма право на личен асистент

Той е в безизходица, защото няма кой да му помага, а е неподвижен

16.07.2021 | 19:29 Редактор: Десислава Атанасова

Абсурден пример от Димитровград. Мъж със 100% инвалидност няма право на личен асистент. Това е записано в последното му ТЕЛК решение. Той е в безизходица, защото няма кой да му помага, а е неподвижен. 

Със сълзи на очи ни посреща 76 годишният Петър Иванов. От много време той има диабет и съпътстващи заболявания, които го водят до пълна инвалидност. Вече две години е с ампутиран крак. Оказва се, че доскоро не е търсил домашен помощник, тъй като е обгрижван от своята  съпруга. Ковид отнел живота й  преди 3 месеца. В новото ТЕЛК решение, което възрастният мъж получава, е вписано, че има 100% инвалидност, но без право на чужда помощ.

"Подадохме документи, но съм без право на придружител", разказва Петър Иванов.

Роднини на Петър Иванов все пак опитват да кандидатстват за придружител в социални грижи Димитровград. От там отказват подкрепа, тъй като в документа изрично пише, че инвалидът, макар и 100 процентов няма право на услугата. Потърсихме за коментар директорът на ТЕЛК - Димитровград доц. Любен Атанасов.

"Аз не мога да ви кажа, не знам какво е състоянието му, но както е по документи, не се предвижда чужда помощ след загубата на крайник", обясни доц. Атанасов. 

Петър Иванов е обжалвал решението, но засега без резултат.

"Никой не ми дава надежда, това е", споделя още Иванов.

Повече вижте в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК