Пожизнен ТЕЛК ще се получава вече за над 100 заболявания

Работодателските организации подкрепиха промените в Наредбата за медицинска експертиза

06.07.2021 | 18:42 Редактор: Жаклина Иванова

Повече хора с трайни увеждания да могат да получават ТЕЛК пожизнено. Това предложи министърът на здравеопазването. За колко заболявания това ще е възможно и как приеха идеята работодателите и синдикатите?

Росица Станева има епилепсия. За нея промените, които се предвиждат в Наредбата за медицинска експертиза са голямо облекчение.

"Много голям плюс е. Сега единственото, което остава, е градът ни да стане общодостъпен за всички, за да може инвалидите да не стоят по домовете си, но това вече зависи от всички нас", сподели тя.

Като Росица са хиляди. С промяната в закона тези хора с дефинитивни и необратими увреждания, няма да се освидетелстват пред ТЕЛК на всеки три години и ще получават пожизнено процент намалена работоспособност.

"Промените касаят над 100 заболявания", уточни министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

"Слагаме край на един брадясал проблем, който се повтаря и се обсъжда от 10-15 години. Хората, които са прекарали онкологично заболяване и са провели лечение, след 5-тата година имаха право на 50% трайна неработоспособност. Става дума за текст, който те определя пожизнено, но след като не е изрично посочено, тези хора трябваше на всеки 3 години да се явяват, за да доказват на ТЕЛК, че имат раково заболяване, за което ТЕЛК знае", добави той.

Работодателските организации подкрепиха промените в Наредбата за медицинска експертиза. Синдикатите обаче се въздържаха.

"Оказа се, че си приказваме за различни неща, защото министърът на здравеопазването казва, че ще се премахне процедурата за хора с необратими заболявания - нещо, което не намерихме в текста, който ни беше предложен вчера. Ако все пак министърът предложи такова нещо на заседанието на Министерския съвет, е хубаво да се знае, че тази процедура съществува, не защото садистите лекари и бездушните чиновници искат да тормозят болните хора, а защото при тези необратими болни хора предразположението към развиване на съпътстващи заболявания е много по-голямо отколкото при другите хора. Ако тези хора не ходят периодично на лекар, макар и това да е ТЕЛК-ова процедура, може да бъдат изложени на допълнителен риск", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Промените позволяват на хората, които вече са с пожизнена неработоспособност, но имат и други придружаващи заболявания, да поискат преосвидетелстване за повишаване на степента на увреждане.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
НЯМА ОПРАВИЯ !
преди 2 години
Още гласувайте за социализъм и комунизъм ! ! ! Сигнализирай за неуместен коментар