Без консенсус в НСТС за промени в наредбата за медицинската експертиза

Проектът за изменение на наредбата ще бъде внесен за обсъждане от МС

06.07.2021 | 12:32 Редактор: Тодор Петров

Пожизнено ТЕЛК решение вече ще бъде издавано за много повече увреждания, отколкото досега. Близо 100 заболявания ще бъдат включени в новата проектонаредба. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Промените в Наредбата за медицинска експертиза ще бъдат гласувани на Министерския съвет утре. Предвижда се още хората, които са с дефинитивни и необратими увреждания, да не се освидетелстват пред ТЕЛК на всеки три години и да получават пожизнено процент намалена работоспособност.

"Става дума за десетки хиляди пациенти", уточни министър Кацаров

"Освен тези, свързани със загуба на орган или с трансплантация, които ще останат пожизнени, се предвижда хората с онкологични заболявания пожизнено да получат степен на увреждане 50 на сто", добави Кацаров. 

По думите му страдащите от фамилни заболявания, каквато е муковисцидозата, също би трябвало да не се преосвидетелстват. Има и заболявания, които според медицинската наука са достигнали до степен, от която са необратими - усложнения в резултат на диабет тип 1, допълни още Кацаров. 

"С предложените промени ще се постигне облекчаване на пациентите, облекчаване и на бюджета на НЗОК. Предложените промени предвиждат да се даде възможност на хора с няколко заболявания, независимо от вече определена пожизнена неработоспособност, по всяко време да могат да поискат преосвидетелстване на придружаващо заболяване, ако е в негов интерес", обясни министър Кацаров.

Проектът за изменение на наредбата ще бъде внесен утре за обсъждане от Министерския съвет.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК