София с големи шансове да спечели конкурса "Зелена столица на Европа"

Столицата ни е сред четирите града финалисти

14.07.2021 | 18:14 Редактор: Тодор Петров
София с големи шансове да спечели конкурса

София е сред четирите града финалисти в конкурса "Зелена столица на Европа" на Европейската комисия за 2023 г.

На първо място сред финалистите в конкурса, в който участват 16 града, е класиран Хелсинборг /Швеция/ с 46 точки, втора е София с 44 точки, Талин /Естония/ има 42 точки, на четвъртият финалист е Краков /Полша/ с 31 точки. На 9 септември във Финландия градовете ще представят своите финални презентации и ще бъде избрана Зелената столица на Европа за 2023 година, съобщи БТА

"Това не са градове, които задължително са най-зелени в общия смисъл на думата, а са градове, които са постигнали напредък в дванайсет области, в които се оценява представянето на всеки един град", обясни Елица Панайотова, координатор на проекта "Зелена София".

Сред областите са изменения на климата, смекчаване и адаптация, устойчива градска мобилност, земеползване, природа и биоразнообразие, качество на въздуха, акустична среда, отпадъци, води.

Оценяват се усилията на градските администрации за подобряване на общото екологично положение на града. Сравняват се описаните по документи действия на градовете с реалните данни за състоянието и качеството на средата. 

От няколко години за печелившия в конкурса има парична награда, като за тази година сумата е 600 000 евро, с уговорката тя да бъде инвестирана от съответната местна администрация в "зелени" политики.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК